Vanløse School
  • Name

    Vanløse School

  • Type

    • Education & Workspace

  • Client

    Municipality of Copenhagen

It’s all about the climate at Vanløse School. Dorte Mandrup’s new independent addition to the existing school, called the Climate Pavilion, emphasizes the school’s dedication to energy efficiency with solar panels on the entire southern façade and on the roof. So much the poster child for energy reduction, that the school has even won awards from national energy suppliers for its ability to reduce energy costs..

Read more ↓

The Climate Pavilion is placed between the existing school and sports hall as a 4 storey solitary building.

The geometry of the building evolves from the environmental profile of the school and the urge to send out a signal of the school’s awareness of energy-consumption and environmental impact by integrating solar panels as a distinct element in the south-facade and rooftop of the building.

The horizontal division of the façade in various heights leads to a spatial differentiation of each room and a smooth intake of daylight as well as an emphasis on the difference in scale between children and grown-ups.

The building is turned so that it does not close off the exterior courtyard from the adjacent street, but opens up and invites you into the courtyard. The architectural detailing and overall design interacts with the existing school-building to create a coherent architectural whole.
 

Vanlose
Vanlose
Vanlose